Wednesday, 1 August 2012

BERTAKWALAH KEPADA ALLAH DAN HINDARILAH KEMURKAANNYAAkhir-akhir ini gejala keruntuhan akhlak di kalangan umat islam di negeri ini amat membimbangkan. Ditambah pula dengan nipisnya ketahanan iman dan ini telah memberi ruang dan peluang bagi mencemar dan melawan batasan keharusan dan perintah Allah.

Malah maksiat dilakukan tanpa segan silu dan menyeluruh serta secara terang-terangan. Oleh itu ingatlah, Allah melarang perbuatan-perbuatan yang boleh membawa kepada perzinaan dan lebih-lebih lagi jika zina itu sendiri betul-betul dilakukan.

 Firman Allah dalam Surah Al-Israk ayat 32 bermaksud  :
“Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya perbuatan zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan merosakkan keturunan, menimbulkan pergaduhan, pembunuhan, melahirkan anak yang tidak berbapa dan menjadikan anak itu malu berhadapan dengan masyarakat.

Riwayat Al-Bukhari dan Muslim pula bermaksud :
“Ketahuilah janganlah sekali-kali seseorang lelaki bersunyian dengan seorang perempuan (yang bukan isteri atau mahramnya) dan janganlah sekali-kali seseorang perempuan melakukan perjalanan (musafir) kecuali ditemani oleh mahramnya.

Apabila seseorang lelaki dengan wanita telah berdekatan, susah untuk mengelakkan timbulnya gelora nafsu. Bila berdua-duaan, akal budi sudah tidak dapat berbicara, yang berbicara nafsunya sahaja.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...